Genus

Aequidens og "Aequidens"

Klikk på et bilde for å forstørre

 

 

Aequidens har lenge vært en gruppe som har tatt grupper av cichlider fra Sydamerika, med tre stive analfinne stråler og som har et useende som ligner fisk vi kaller Aequidens. Det har vært fisk som også amatører har sett ikke kunne være en Aequidens. Så da Dr. Sven O. Kullander kom med sin Revisjon av slekten Cichlasoma i 1983 han reviderte også slekten Aequidens. Han skillte ut flere arts grupper. Flere av disse gruppene har siden da blitt opphøyet til slekter. CLEITHRACARA, Kullander & Nijssen 1989. LAETACARA, Kullander 1986. KROBIA, Kullander & Nijssen 1989. GUIANACARA, Kullander & Nijssen 1989. BUJURQUINA, Kullander 1986. TAHUANTINSUYOA, Kullander 1986.

De kjente Aequidens og de tvilsomme "Aequidens". Det ble i høst 2009 publisert en ny slekt, nemlig Andinoacara, så flere av våre gamle og kjente fisk har byttet slekt, jeg har forandret det under her, så da ser du hvem det gjelder, det er også en som nå har blitt beskrevet.

Det er fortsatt flere nye Aequidens som vil komme og forhåpentlig vis vil de forskjellige Aequidens sp. bli beskrevet.

Vel, så snart jeg får litt tid til overs vil jeg legge ut mere informasjon om mine kjære Aequidens. Jeg har fanget flere Aequidens og med gode fiskevenners hjelp har jeg fått også fått tak på flere Aequidens. Under her kan dere klikke på navnet og hopper da direkte til fisken du ønsker å se bilde av og teksten om fisken.

Vel nå har det skjedd endelig, og fisken som vi kallte Sølvsøm ble plassert en ny slekt med et nytt navn. I dag skal den hete Andinoacara stalsbergi. For de av dere som ønsker å lese beskrivelsen kan følge denne linken.pdf

 

 

Aequidens epae. Kullander, 1995

En hanne av Aequidens epae.

Denne Aequidens hører til våre nye fisker. Jeg vet at Rainer Stawikowski fanget fisken i Brasil i Rio Tapajòs i 1992, så denne fisken ble ikke liggende så lenge på Museet, men ble beskrevet av Dr Kullander i august 1995 og beskrivelsen ble publisert i `Ichthyological Exploration of Freshwaters' Volum 6 nr. 2.

Han beskrev tre arter og de andre var Aequidens gerciliae, A. epae and A. michaeli. A. michaeli er allerede ute her på min hjemmeside, fordi jeg hadde fisken allerede i 1990. Men, A. epae var ny for meg, og antagelig for dere andre også.

En hunn av Aequidens epae.

Jeg fikk fra en god venn i Tyskland Ingomar Kranz fisken og de så jo ut som de fleste Aequidens når de er små, grå og lite farver, men som mange av disse fiskene ble de flotte fisk når de vokste til seg. Jeg tror ikke jeg skal forklare for deg hvordan farvene blir eller er når de skal legge egg, det er bedre du ser på bildene og gjør opp en egen mening, men i mine øyne er de flotte.

Den største fisken er en hanne og mine tre hanner er ganske javne, hunnene er en god del mindre. Fisken er ganske enkel å holde, en temperatur rundt 26°C, pH rundt 7 eller litt lavere. Hardheten på vannet er ikke noe problem så lenge det ikke er ekstremt, min dH er rundt 2 . Yngelen fores med nyklekt artemia. En god vannkvalitet er viktig også for de fleste fisk og det gjøres enklest ved vannbytte. Fisken kommer fra Brasil, fra Rio Tapajós elvesystem. Da er det vel ikke mye mere å si..., hvis du har erfaring i å holde cichlider fra slekten Aequidens, du skulle heller ikke ha noe problem med denne. Problemet vil være å få tak på fisken.

Min favoritpossisjon i en liten elv før landsbyen Tutunendo

 

 
 

 

"Aequidens" sp. Choco

En halv voksen Aequidens sp. Choco fanget ute i Choco provinsen i Colombia. Den kan påminne en hel del om Aequidens coeruleopunctatus, fra Panama.
Dette er en voksen hunn av "Aequidens" sp. som ble fanget ute i Choco provinsen i Colombia. Bildet er tatt i akvariet når hunnen passer egg.

Et bilde yter mange ganger ikke full rettferdighet til fisken, men jeg håper at det gir deg en ide om fiskens utseende.

Denne fisken er også plassert i "Aequidens" pulcher-gruppen. Jeg håper at det skjer noe i den nærmeste fremtid at alle "Aequidens" med anførselstegn snart vil få en ny slekt. Men vi kan fortsatt ha glede i å holde disse fiskene i våre akvarier.

Zuzana Musilova jobbet også med Aequidens og sier at det vil bli endringer blant disse fiskene. Aequidens sp. Choco mener hun at det er en Aequidens pulcher. Foreløpig er det ikke publisert noe papirer om dette, så vi får vel bare vente.

 
 

 

Aequidens metae, Eigenmann, 1922

 

Dette er en gammel favoritt i hobbyen, den er lett å holde, lett og oppdrette og spiser så godtsom alt mulig, og er også veldig tolerant når det gjelder vannet. Denne fisken ble først beskrevet i 1922 av Eigenmann og ble fanget i Colombia i Rio Metas elvesystem, dette har også gitt fisken dens navn. Typelokaliteten er Barrigòn i Caño Carnicera og Cumaral.

Andre kjente fangst steder er nær Villavicencio og Puerto Gaitàn. Utbredelsesen til denne fisken er større enn man visste i begynnelsen, så den opptrer i litt varierende farver, etc. Fisken (holotypen) som Eigenmann beskrev var 155 mm.,paratypen var 168 mm., men jeg har hatt større fisk enn det. Men, fisk som holdes i akvarium vokser og blir større enn i naturen.

Masse mat, og ingen andre fisk som jakter på dem, ingen King Fisher (Isfugl) etc. jakter på dem. De kan spise og kose seg i akvariet. Folk som ikke kjenner fisken, vil lett tenke på Aequidens tetramerus når de ser Aequidens metae, og det er heller ikke så store forskjeller når man kikker på fiskene. Hvis du ønsker å lese Eigenmanns beskrivelse der er det mye informasjon å hente, du må bare gå på Biblioteket og spørre om de kan skaffe deg en kopi.

Memoirs of the Carnegie Museum, Vol. IX, No 1. "The fishes of Western South America, Part 1. page 241 (Æequidens metæ sp. nov.) By C.H. Eigenmann.

 
 

 

Aequidens michaeli, Kullander 1995

Et par Aequidens michaeli omsorg for sine egg.

Denne fisken ble beskrevet for ikke så "lenge" siden, men jeg holdt fisken lenge før den fikk sitt navn, og vi har brukt navnet som Aequidens sp. "Rio Xingu". Fisken ble bragt til Europa fra Brasil i 1988 av Bernd Kilian, Uli Schlieven og Rainer Stawikowski. De hadde fanget fisken i Rio Xingu, nær Altamira. Så derfor ble navnet Aequidens sp. "Rio Xingu" brukt.

Jeg fikk noen små yngel av min venn Rainer Stawikowski i 1990, hvis jeg husker riktig. Yngelen spiste bra og vokste opp til noen virkelige flotte fisk som du ser på bildet. Det tok en tid etter at de hadde vokst seg store og fine før de lekte, men de gjorde det til slutt. De er heller ikke vanskelig når det gjelder mat, de spiser det meste og dette gjelder de fleste Aequidens.

 
 

 

Aequidens pallidus, (Heckel, 1840)

Aequidens pallidus.

Aequidens pallidus er ikke særlig kjent og da jeg fikk den for første gang, trodde det var A. metae, jeg sjekket forskjellige bøker og blader som var tilgjengelig de sa at dette var A. duopunctata. Men, jeg var ikke enig i dette, fordi bilder viste en annen fisk. De vokste opp og var mere en 15 cm., tok bilder av de første A. pallidus jeg hadde. De skiftet farve etter som humøret skiftet, og du kan se av bildene at farvene kunne være ganske forskjellige. Fisken er en substratleker, d.v.s. at den legger sine egg på stein eller trerøtter eller om den finner annet material den vil bruke. I noe eldre litteratur sier de at denne fisken er en forsinket munnruger, men jeg fikk ingen bekreftelse på at de var larvophile da de lekte i mitt akvarium. Jeg brukte mye tid i mitt akvarie rom og jeg tror jeg ville sett hvis de var larvophile. Men jeg så ingen indikasjon på at de var forsinkete munnrugere. Så jeg mente jeg skulle holde bedre øye med fisken neste gang de lekte, men det gjorde de dessverre ikke.

Så det gikk mange år før jeg fikk fiskene tilbake, jeg fikk noen små yngel av min venn Rainer Stawikowski. Men ved et besøk hos en importør i Sverige, så kikket jeg gjennom alle hans akvarier, og kom til noen store akvarier hvor det gikk tusen på tusen av Paracheirodon axelrodi eller Kardinalneon som vi kaller dem. Og blant alle disse Kardinalneon gikk det noen små cichlider. Jeg spurte hvor Kardinalneon kom fra, var det Colombia eller var det Brasil?? Han sa at fisken kom fra Brasil og jeg spurte om jeg kunne få kjøpt de små cichlidene?? Han sa ja. Når jeg kom hjem og fikk plassert fiskene i akvariet, kunne jeg se at det var en Aequidens, men ikke noe mere, de var for små. Vel det var bare å mate fisken og vente på at de vokste seg til. Og idag er den største fisken rundt 13 cm. og jeg er eier av Aequidens pallidus igjen.

Så nå må jeg bare være tålmodig og håpe at de danner par og vil leke. Jeg vet ikke fra hvor de i Brasil kommer i fra, men litteraturen sier at fisken kommer fra nedre og midtre deler av Rio Negro, Rio Preto da Eva, Rio Urubu og andre elver eller sideløp som tilhører Rio Negros elvesystem. Fisken er ikke vanskelig å holde, og spiser det meste, meitemark er en lekkerbisken og av dette kan de spise mengder så de tilslutt ligger på bunnen og gaper. Temperatur mellom 25-30°C, er bra, jeg har holdt fisken med planter også, store Amazon sverdplanter, Crinum thaianum, Kjempevallisnere og Microsorium.

Fiskene jeg har nå er litt annerledes i farvene, og jeg vil se å få tatt noen nye bilder å legge dem ut på siden. Som jeg sa tidligere kunne fisken skifte mye på farvene, dette ser du på bildene. Fiskene jeg har idag skifter ikke så mye på farvene, men det er flotte fisk.

 
 

 

Aequidens patricki, Kullander 1984

Øvre bilde: Aequidens patricki hanne.


Venstre foto: Aequidens patricki hunn.

Hunn med egg.

Aequidens patricki er en av de virkelig flotte Aequidens, og den har flotte farver. Mange sier til meg; Hvorfor holder du sånne "grå" fisk ??

Farver er ikke alt når man holder fisk, men har den flotte farver er jo dette ikke minus, og Aequidens patricki er en slik fisk.

Aequidens patricki kommer fra Peru i fra Rio Aguaytia og Rio Pachitea og ble beskrevet in 1984. Da jeg leste beskrivelsen med bilde (fikk kopi av Dr Kullander) trodde jeg det ville gå lang tid før jeg var så heldig å kunne få tak i fisken. Og kunne se den svømme i mine akvarier, men jeg fikk fisken fra en tysk fiskevenn raskere enn jeg hadde forventet.

Fisken vokste til en størrelse rundt 11 cm for hunnen og rundt 15 cm for hannen. Denne fisken syntes jeg kan være mereaggressiv enn mange andre Aequidens, da særlig mot artsfrender. Men, ingen problemer mot andre. Et akvarium for disse fiskene bør være rundt 160 liter, som er innredd med stein og røtter, da kan du ha flere fisk når det er bra med skjulesteder. Fisken er ganske tolerant når det gjelder vannet i akvariet, men en pH på rundt 7 eller noe lavere er bra, og hardheten kan være fra 0 og oppover til over 10 dH.

 
 

 

Aequidens plagiozonatus, Kullander 1984

Aequidens plagiosonatus ble beskrevet av Dr. Kullander i 1984 og fisken er kjent bare fra de øvre og østre deler av Rio Paraguay nær Caseres, Descalvados, Itiquira, Coxim og Miranda.

Fisken er ikke akkurat en stor farveklatt men er interessant. Fisken er ikke vanskelig å holde, men er veldig sky og blir lett skremt. Temperatur, pH og dH som for de fleste Aequidens.

Den liker heller ikke blikk av nysgjerrige når de har lekt og spiser rask opp eggene. Da må man ta stenen eller roten fisken har lekt på å legge det i et lite avkvarium eller en plastboks og sette til svak lufting.

Eggene klekte etter fire dager og yngelen var frittsvømmende etter ca. en uke.

Yngelen er lette å fore med nyklekt artemia.

Aequidens plagiosonatus
Her har et par lekt.

 

En voksen hanne og dere ser at den er ikke akkurat farvesprakene, men for meg som jobber med Aequidens er den interessant nok.

 

 
 

 

Aequidens rondoni

Aequidens rondoni kan jeg ikke si mye om, jeg fikk tak i et par og hannen var så snill at han ganske rask tok livet av hunnen, så nå må han leve i sølibat, da det er vanskelig å få tak på fisken. Fisken kommer fra Brasil og er ikke vanskelig å holde.

Aequidens rondoni.

 
 

 

 

 

 

Aequidens sp. "Maracaibo"

Denne fisken kaller vi Andinoacara (Aequidens) sp. "Maracaibo" og det sies at den kommer fra Maracaibo bukten i Venezuela.

Jeg var i Venezuela i Maracaibo bukten i 1965 og badet nær en plass som het Puerto Mirranda. Vannet var ganske grumsete og plutselig kjente jeg at det var noe som plukket meg på tærne. Jeg gikk baklengs tilbake mot stranden og da jeg kom inn på grunt vann kunne jeg se hva det var, det var en fisk (cichlide) som plukket meg på tærne. Dette kan muligens være en lignende fisk som på bildet, men jeg hadde ingenting å fange fisk med, så jeg må nok dra tilbake å få dette bekreftet. Det er en flott fisk. ikke sant?

Aequidens sp. "Maracaibo" hanne.

 
 

 

Aequidens tetramerus, Heckel 1840)

Quisto Cocha type.

Aequidens tetramerus (Heckel 1840) er en av de større Aequidens. Den kan minst bli opp i mot 20 cm. Hanner har lengre ryggfinne og også noe sterkere farver. Fisken har et rykte som sier at den er kranglete, men min egen erfaring har ikke merket noe til det. Ikke mere enn andre i hvertfall, det er jo tross alt cichlider og hva det innebærer.

Du kan jo ikke plassere fisken i et lite 50 liters akvarie flere stykker sammen og som har en viss størrelse, og forvente at de skal oppføre seg pent i et overbefolket akvarium.

Fisken har et stort utbredelseområde, fra Peru i vest gjennom Brasil, Ecuador Colombia og til Guyana i øst. Jeg vil vise dere bilder av forskjellige A. tetramerus. Det første bilde er av A. tetramerus fra Peru, jeg fikk disse fra Dr Kullander i 1983, han hadde fanget fiskene nær Iquitos i et vann som ble kalt Quisto Cocha. Da sa han at fiskene var Aequidens uniocellatus. Senere sa han at fiskene var synonym til Aequidens tetramerus.

Øvre: Den neste er også en Aequidens tetramerus fra Peru. Opprinnelig hadde jeg A. tetramerus fra to forskjellige biotoper i Peru, men siden jeg bare hadde en nå, er jeg ikke sikker om denne kommer fra Rio Ucayali eller fra Rio Nanay(?).

Undre foto:
Jeg tror nesten dette er den flotteste Aequidens tetramerus og den er fra Ecuador, jeg fanget den på utsiden av Lago Agrio og også i en innsjø som heter Lago Limon Cocha.

Aequidens teramerus, er enkel å holde, samme hvem av typene du har. Men, det betyr ikke at du ikke behøver å være så nøye med vann bytte eller mate den bra og variert. Fisken vil betale deg tilbake med fine farver og adferd.

Foto: Et par fra Ecuador med egg.

UNDER: Den siste Aequidens tetramerus jeg har fanget var fra Guyana, denne er mere gønnaktig i farven.

En annen A. tetramerus jeg har, den kommer fra øvre deler av Rio Negro i områder nær Barcelos i Brasil.

tetramerus

...

tetramerus Rio Negro

Som sagt er Aequidens tetramerus enkle å holde, de spiser det meste du gir dem,lette å få til å leke, bare gi dem en bra vann kvalitet ved å bytte halvparten av vannet i uken. De spiser ikke planter, i hvertfall ikke som jeg har registrert, men de kan grave dem opp om de syntes de står i veien. Så jeg vil foreslå at du starter med en 5-6 små i et 160 liters akvarium, og når de begynner å skille seg ut som par, kan du enten flytte paret eller de andre.

 
 

 

Aequidens diadema Heckel 1840)

Hunnen i forgrunn og hannen som titter ned.

UNDER: Aequidens diadema hanne.

 

Aequidens diadema dukker opp i hobbyen fra tid til annen, og den er vel ikke den mest vanlige.

Mine hadde akkurat begynt å pare seg ut da det skjedde. Varmekolbens termostat koblet ikke ut og fiskene ble kokt alle sammen. Så derfor kan jeg ikke gi dere noe informasjon om lek.

Plassen fisken kommer fra er en liten elv nær Marabitanas i øvre Rio Negro, nær grensen mot Venezuela.

 
 

 

Aequidens tubicen Kullander & Ferreira 1990

Aequidens tubicen fra Brasil.

Denne fisken kommer fra Rio Trombetas i Para, Brasil. Jeg forsøker ikke å forklare fiskens farver, men du kan jo se på bildet. De blir rundt 12 cm i total lengde, og jeg har ikke lykkes med lek, kanskje ikke surt nok vann. Den liker hurtigstrømmende junglebekker med klart vann. Den foretrekker lav pH, så du må nok klare deg med bilde av fisken, i hvertfall foreløpig.

 
 

 

Aequidens sp. "Rio Atabapo"

Her er vi på vei oppover Rio Inirida og skal sjekke noen mindre side elver til Rio Inirida.

En av de første vi kommer til var Caño Aguajon. Vannet her er litt grumsete, men ikke hverre en at vi kan bruke dykkemaske og snorkel å fange fisk. I elven finner vi for første gang en ubeskrevet Aequidens, som vi også så i noen av de andre side elvene, vi kaller den Aequidens sp. Atabapo.

Vannet var noe grumsete og fiskene var skye, så jeg kom ikke veldig nære, men du kan se Aequidens sp. Atabapo og Mesonauta insignis.

Jeg tok noen undervannsbilder, men de ble ikke så veldig fine.

Her kan du se hvordan biotopen i Caño Aguajon ser ut. Bunnen besto av fin sand og et lite lag med slam ovenpå. Noen plasser var det også ansamlinger av løv. Disse løvansamlingene ble gjerne brukt av mindre Apistogramma som gjemte seg under bladene.

Vi brukte garn for å fange Aequidens sp. Atabapo, og bildet er tatt i fotoakvariet like etter at den ble fanget.

HØYRE: Aequidens sp. "Atabapo".

Den var veldig brunaktig i farven, men da jeg kom hjem med fisken og den fant seg til rette i akvariet, begynte farvene å komme og jeg tror du er enig med meg at de ser veldig fine ut på bildet.

Rainer Stawikowski og Uwe Werner fastslår i deres bok, "Die Buntbarsche Amerikas", Band 1. at denne fisken er en forsinket munnruger. Jeg har ikke oppdrettet fisken så jeg kan ikke bekrefte dette. Mine planer var og dra til Colombia igjen i 2005, men da ble jeg advart mot å dra, så neste år 2010 er jeg nok på vei til Colombia igjen, det er et meget flott land.

 
 

Aequidens sp. "Cuchivero"

 

...

cuchivero

 

Dette er en ubeskrevet Aequidens som kommer i fra Rio Cuchivero,i Venezuela,når den egentlig dukket opp i hobbyen vet jeg ikke sikkert.

Men det er et pluss for hobbyen. Som med mange cichlider er jo ikke ungfisk farvesprakende, men når de vokser til seg og er i det rette humøret kommer farvene.

cuchivero2 ...

Her er det to hanner som skal imponere for hverandre.

Fisken er en substrat leker og stiller ikke noen andre krav en det du holder andre Aequidens på, men fiskene er flotte.

 
 

 

Aequidens sp. "Jenaro Herrera"

Aequidens sp. "Jenaro Herrera" hunn som vakter sine egg og hannen er opp til høyre.

Fisken har vært i handelen en stund, og første gang jeg så fisken var i 1983, så den dukker opp inni mellom. Den kan nok og blir nok også forvekslet med Aequidens diadema, men denne fisken kommer fra Peru. En meget flott fisk når den er voksen, men kan se ganske gå og kjedelig når den er mindre.

Dette gjelder jo for mange, ja kanskje de fleste cichlider, de blir ikke vakre før de er voksne, og det tar bort i mot to år. Så hvis du ikke er litt tålmodig får du velge annen fisk.

Men jeg kan anbefale slekten Aequidens og fiskene her, det er mange flotte fisk, bare gå litt tilbake og bli overbevist.

 
 

 

Cichlid Power,

Alf

 

DISCLAIMER: Statements made on this page are not herewith made available for the purpose of zoological nomenclature under the International Code of Zoological Nomenclature.