Krobia

Kullander & Nijssen, 1989

(formerly Aequidens)

Klikk på et bilde for å forstørre

 

Disse fisken er veldig like som Aequidens og de har også vært plassert i slekten Aequidens tidligere. Men da Dr Kullander gjorde sin revisjon av slekten Cichlasoma i 1983, plasserte han disse fiskene i "'Aequidens' guianensis gruppen".

Ved første øyekast vil du tro at dette er en Aequidens, og i de fleste bøker (eldre bøker) finner du fisken under Aequidens. Bare de nyere bøkene er oppdatert med korrekt navn. Hvis du spør noen om Krobia, de vil antagelig se overrasket ut, fordi de vet ikke hva du snakker om. Så langt vil du ikke finne mange av disse fiskene i forretningene heller, den ene som har vært vanlig på markedet er den som vi har kalt 'Aequidens' guianensis, og har også kalt fisken for 'Aequidens' itanyi, men dette har ikke vært korrekt.

Jeg lærte dette ved å besøke Dr Kullander ved Natur Hist. Mus. i Stockholm. Han viste meg mange glass med konservert fisk, og han sa her er 'Aequidens' guianensis, her er det mere 'Aequidens' itanyi. Jeg sa da, stop et minutt, jeg trodde at navnet itanyi ikke var gyldig lengre?? Han sa da at dette er den korrekte 'Aequidens' itanyi, og mens vi diskuterte dette sa han, vi har antagelig aldri sett den virkelige 'Aequidens' itanyi i våre akvarier.

Jeg kunne ved første øyekast ikke se noen forskjeller når jeg sammenlignet disse to glassene, et med 'Aequidens' guianensis og det andre med 'Aequidens' itanyi, men han fortalte meg forskjellen som jeg lett kunne se. Det var selvsagt andre forskjeller også, men denne forskjellen kunne også amatører se.

Så nå er du sikkert nysgjerrig for å høre hva forskjellen består av?? Vel når du vet det er det ganske lett. Stripen eller bandet fisken har langs på kroppen, som starter rett bak øyet og går til enden av ryggfinnen (se bildet under her). På Krobia itanyi starter bandet rett bak øyet, men det går ikke lengre enn til "skulderflekken", den går ikke helt til enden av ryggfinnen.

 

 
 

 

 

Krobia guianensis

Krobia guianensis

Krobia guianensis, et par passer på sine egg.

Krobia guianensis er ikke vanskelig å holde, de leker villig hvis de er i bra form. Hos meg har de lagt sine egg på en stein som vanlige substratlekere. Men jeg har også hørt at det kan legge egg på blad som Bujurquina gjør, dette har jeg ikke fått bekreftet. Jeg vil prøve med blad neste gang jeg har fiskene, for å se om dette kan bekreftes.

Jeg har planlagt en tur til Surinam i September/Oktober i år (1998) og håper da at jeg skal studere fiskene i deres biotop. I akvariet så oppfører de seg akkurat som Aequidens de graver ikke mye, og de eter det meste som tilbys. Og så er de veldig glade i mark , de kan spise så mye at de nesten ikke kan bevege seg, de legger seg på bunnen. Det er akkurat som oss etter Julemiddagen. Men, slenger du oppi karet en mark igjen, så vil de forsøke å ta den også. Fisken har blitt solgt under forskjellige navn, men jeg foretrekker å bruke det latinske navnet hvis jeg kjenner det. Handelsnavner er gjerne forvirrende.

Dette er fra en biotop i Surinam hvor vi fanget flere fisk også Krobia guianensis, rett ved veien mellom Paramaribo og Zanderij flyplass. Og mens vi helst vil ha fisken i akvariet er det andre som foretrekker de som mat.

Her er det et par bilder av Krobia guianensis og biotopen på høyre side av veien fra fly plassen Zanderij in mot hovedstaden Paramaribo.


 
 

 

Krobia potaroensis, (Eigenmann 1912)

potaroensis

HØYRE:
Krobia potaroensis
i akvariet og den kan bli rundt 15 cm.

LEFT: En ungfisk av Krobia potaroensis fotoakvariet rett etter at den er fanget.

potaroensis

Krobia (Aequidens) potaroensis er ikke en vanlig fisk i forretninger eller hobby, det er ikke sikkert jeg hadde hatt den om jeg ikke hadde dratt til Guyana og fanget den. Det var oppe i Kamarang i en liten side elv til Mazaruni elven og navnet på denne lille elven var Kanawee Creek. Som du antagelig kan se av bildene om du forstørrer dem, er at vannet er ganske klart, men det var kjølig. Hadde du hatt denne temperaturen på vannet hjemme, ville du antakelig sagt at temperaturen var bra, men i søramerika er vannet ganske kjølig når det ligger på 21,7°C. grader. ph på vannet var 6,5 og hardheten var 2 og kH var 1.

 
 

 

Krobia xinguensis

En ny og så langt ubeskrevet Krobia er Krobia xinguensis. Jeg så den for noen år siden og trodde det var en ny Aequidens, men da ble jeg fortalt at dette var Krobia og at fisken kom fra Brasil.

Det er en flott fisk og ikke vanskelig å holde, en temperatur rundt 25 grader passer fisken bra. Det gjør ikke om det er litt høyere temperatur, den eter også det meste som du gir den. Den er heller ikke vanskelig å få til å leke, legger gjerne eggene oppe på en flat stein. Den kan også finne på å legge egg på store døde blader, noe som Bujurquina gjør, men foreløpig har jeg ikke forsøkt med løv eller eikeblader.

Du kan fore yngelen med nyklekt Artemia som første type mat og du ser at yngelen får røde fine mager, så du kan se at de spiser. De kan gå i et vanlig selskapsakvarium eller i et spesialakvarium med fisk med tilsvarende størrelse og gemytt. De ødelegger heller ikke planter, men fisk som er små og blir sett på som mat, kan nok bli borte.

Det er kanskje ikke den fisken med mest farver, men er den i god form kan du se de fine farvene på fremre del av fisken, denne farven kan variere mellom oransje og fin rød farve. Den ser fin ut, syntes du ikke det?

Krobia xinguensis.

 

 
 

 

Vel dette var litt informasjon av slekten Krobia, det er så langt ikke mange i denne slekten, men vil du lese mere informasjon og korrekt informasjon, da vil jeg anbefale en bok som heter "The Cichlids of Surinam" skrevet av Dr Sven O. Kullander og Dr Nijssen. Boken er trykket i Leiden, av E.J. Brill. ISBN 90 04 09077 0.

La oss håpe at Krobia xinguensis også snart blir beskrevet.

 

Cichlid Power,

Alf

 

DISCLAIMER: Statements made on this page are not herewith made available for the purpose of zoological nomenclature
under the International Code of Zoological Nomenclature.